Bir diğer adı Kazıklı Humma olarak bilinen tetanoz günümüzde geri kalmış bir çok toplumda hali hazırda ölümcül bir hastalıktır. Zamanla geliştirilmiş aşı teknolojisine kadar küçük büyük her yaştan insanın ölümüne sebep olmuş bu hastalığın yeni doğan döneminden itibaren yapılan aşılarla ölümcül etkisi %80 oranında yok edilmiştir.
Tetanoz aşısı, boğmaca ve difteri aşılarıyla birlikte yapılır. Bu aşı DBT (difteri-tetanoz-boğmaca) olarak bilinir.
Doğumdan sonraki ikinci aydan başlayarak üç doz yapılan aşı, ilkokul döneminde üç doz olarak tekrarlanırken ortaokul ve yirmili yaşların başında bağışıklığı güçlendirmek için yeniden uygulanmalıdır.
İnsanlar en çok açılan yaralara temas eden paslı bir aletin bu hastalık mikrobunu bulaştırdığını düşünse de hayvan ve insan dışkısı ile karışmış toprağa temasla, yanıklarla ve nadiren cerrahi operasyonlar esnasında bulaşması dünya üzerinde çok sık görülür. Ayrıca tetanoz mikrobu havada ve suda da görülür. İnsandan insana ancak hastalık mikrobunu taşıyan açık yarayla teması halinde bulaşır ve hayvan ısırıklarıyla bulaşması sık rastlanmasa da görülen bir durumdur.
Tetanozun en rahat gelişebileceği ortam oksijensiz bölgeler ve vücuttaki açık yaralardır. Bir insan üzerinde gelişme süresi 5-10 gün sürerken bu süre bazı durumlarda 2 gün ile 2 ay arasında değişebilir.
Hastalık kas spazmları, solunum zorlukları, sinir siztemi bozukluklarıyla ortaya çıkar. Endişe ve huzursuzluk durumu belirir. Tedavi edilmediği ya da gecikilen ilerlemiş durumlarda hastalık omuriliği etkilediğinden bel kemiğinin büküldüğü görülür. Hasta bu gibi durumlarla birlikte sese karşı aşırı duyarlı bir hale gelir ve en ufak bir seste büyük tepkiler gösterebilir.
Hastalığın bulaştığı yara cerahatli olduğundan cerahatten alınacak kültürle tanısı konulabilir. Belirtileri menenjit, kuduz gibi bazı hastalıklarla benzerlik gösterdiğinden ayırt edilebilmesi tedaviye başlama sürecinde çok önemlidir.
Sonuçlarında erken tedavi büyük rol oynamaktadır. Çok genç veya çok yaşlılarda ölüm oranı yüksek olan hastalık büyük dozajlarda antibiyotik ve tetanoz anti-toksini verilerek tedavi edilir. Hasta tedavi sürecinde 9-10 günü atlatmışsa iyileşme şansı yüksek demektir. Özellikle bu gibi ölümcül hastalıklar gerekli kuruluşlara bildirilmesi zorunlu olan hastalıklardandır.